Puszysty, lekki, delikatny, nie za słodki. Zupełnie jak nie tort.
16 porcji, 1 porcja kcal
Biszkopt budyniowy
- 6 jaj
- 3 łyżki cukru
- 3 budynie (waniliowy, malinowy i czekoladowy)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem na mleku kokosowym
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 1 budyń waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 250g serka mascarpone
Dodatkowo
- dżem brzoskwiniowy
- wiórki kokosowe
- owoce do przybrania
Biszkopt. Z 2 jaj oddzielić żółtka, ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru, następnie budyń waniliowy i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Wylać do formy wyłożonej papierem. Piec ok 2o min w piekarniku nagrzanym do 180*C lub do suchego patyczka. Kolejne 2 budynie zrobić tak samo.
Krem. Mleko kokosowe zagotować z cukrem. Budyń rozpuścić w wodzie. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do przestudzenia. Maskaronem wymieszać z przechłodzonym kremem. Czekoladowy biszkopt ułożyć na paterze posmarować połową dżemu brzoskwiniowego, rozprowadzić 1/3 kremu, przyłożyć biszkoptem malinowym. Ponownie rozsmarować 2 połową dżemu i 1/3 kremu. Ułożyć biszkopt waniliowy. Całość posmarować pozostałą częścią kremu. Boki posypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz