środa, 21 grudnia 2016

Strucla z makiem

Drożdżowy strudel z makiem to taki słodki znak firmowy świąt. Ja przeważnie robię ciasto z makiem na kruchym spodzie. To zrobiłam na próbę zainspirowana przepisem na stronie Moje Wypieki. Strudle są pyszne i całkiem proste do wykonania. Myślę, że jeszcze nie raz je zrobię.

Strucla drożdżowa z makiem


Ciasto drożdżowe
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki  rumu
Masa makowa
  • 500 g maku
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 2 łyżka masła
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek
Ciasto drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i maki i zostawić, aby drożdże urosły. Mąkę przesiać do misy dodać pozostałe składniki, wlać rozczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto, stopniowo, dolewać roztopione, przestudzone masło. Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Po około 2 godzinach ciasto powinno podwoić objętość.

Masa makowa. Mak zalać wodą, sparzyć, podgrzewać, uważając, aby się nie przypalił, aż cała woda odparuje. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce. Do maku dodać cukier i m masło wymieszać, doać rodzynki, pokrojone orzechy, skórkę pomarańczową, miód i olejek migdałowy, na koniec dodać ubite białka. Lekko wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować cieniutko (ok 3mm), rozsmarować 1/3 masy makowej, zwinąć roladę, zawinąć w papier do pieczenia, tak aby w środku zostało odrobinę luzu. Tak samo wykonać pozostałe 2 rolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35min. Wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Strudel drożdżowy z makiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz