wtorek, 27 grudnia 2016

Tort korzenny

Nie piekłam w tym roku piernika, gdyż postawiłam na tort o korzenny smaku. Tort na wyjątkowa okazję 60 urodziny teściowe. Ciasto ma smak korzenny, trochę przypomina piernik, ale nie do końca, bo nie ma miodu. Krem na bazie bitej śmietany i mascarpone z aromatem cynamonu, a gdzieś pomiędzy można wyczuć kwaśniejszy aromat powideł śliwkowych. Inspiracja Kwestia Smaku

Tort korzenny




Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
Nasączenie
  • sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy
  • 100m rumu
Przełożenie
  •  250g powideł śliwkowych
  • sok z 1 pomarańczy
Masa
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
Ciasto. Żółtka utrzeć z połową cukru. Ubić pianę z białek, dodać postały cukier, wymieszać z białkami, połączyć z masą żółtkową. Wymieszać razem i stopniowo dodawać przesiane sypkie składniki, cały czas mieszając. Przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 min lub do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 krążki.

Masa. Wszystkie składniki przełożyć do miski i ubijać do powstania gęstego kremu.

Powidła śliwkowe wymieszać z sokiem pomarańczowym, przygotować nasączenie; połączyć rum z sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy.
Jeden krążek tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową powideł, posmarować 1/3 kremu. Przykryć 2 blatem, nasączyć, posmarować powidłami, posmarować 1/3 kremu. Trzeci krążek nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć na ciasto. Całość posmarować pozostałym kremem, udekorować wg uznania.





1 komentarz: