Kutia, tradycyjna potrawa wigilijna, u nas wygląda trochę inaczej. Małe bułeczki drożdżowe z bakaliami zalewamy makiem z miodem i mnóstwem bakalii, aż płyn w nie wsiąknie i bułeczki rozmiękną.
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 50g drożdży
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
Zalewa makowa
- 500g maku
- 250g masła
- 1l wody
- 8 łyżek miodu
- 100g cukru
- 100g rodzynek
- 100g orzechów
- 100g skórki pomarańczowej
- 100g suszonej żurawiny
- olejek migdałowy
Ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły rosnąć. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i rozczyn. wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aby urosło. Jak ciasto urośnie wyłożyć na deskę wysypana mąką. Wykrawać małe bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 minut. Upieczone bułeczki przełożyć do dużej miski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz