środa, 28 grudnia 2016

Kutia

Kutia, tradycyjna potrawa wigilijna, u nas wygląda trochę inaczej. Małe bułeczki drożdżowe z bakaliami zalewamy makiem z miodem i mnóstwem bakalii, aż płyn w nie wsiąknie i bułeczki rozmiękną.

Kutia


Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 50g drożdży
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej

Zalewa makowa
  • 500g maku
  • 250g masła
  • 1l wody
  • 8 łyżek miodu
  • 100g cukru
  • 100g rodzynek
  • 100g orzechów
  • 100g skórki pomarańczowej
  • 100g suszonej żurawiny
  • olejek migdałowy
Ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły rosnąć. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i rozczyn. wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aby urosło. Jak ciasto urośnie wyłożyć na deskę wysypana mąką. Wykrawać małe bułeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 minut. Upieczone bułeczki przełożyć do dużej miski.

Zalewa makowa. Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie, przesypać do większego garnka, wlać wodę, dodać masło i miód, zagotować dodać pozostałe składniki, przesypać do maku, chwilę razem pogotować, następnie zalać bułeczki, zostawić na min 1h aby nasiąknęły.

Kutia

Kutia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz