Pierniczki, kolejne ciasto, a raczej ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym bożonarodzeniowym stole. U nas, są zawsze. W tym roku po raz pierwszy robiliśmy nadziewane marmoladą, są pyszne i mięciutkie. Dekoracją pierniczków, tradycyjnie zajęły się dzieci.
Pierniczki alpejskie |
Składniki
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki sody
- 2 cynamonu
- 1 goździków
- trochę gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 250 g masła
- 400 g miodu
- marmolada do nadziewania
Lukier królewski
- 3 białka
- 445 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- dowolne barwniki
Ciasto rozwałkować na grubość ok 4mm, wykrawać pierniczki ułożyć marmoladę i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nadziewane pierniczki pieką się dłużej ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone zdjąć z blachy i polukrować.
Lukier. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera. Można podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki, jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz