czwartek, 22 grudnia 2016

Pierniczki alpejskie

Pierniczki, kolejne ciasto, a raczej ciasteczka, których nie może zabraknąć na świątecznym bożonarodzeniowym stole. U nas, są zawsze. W tym roku po raz pierwszy robiliśmy nadziewane marmoladą, są pyszne i mięciutkie. Dekoracją pierniczków, tradycyjnie zajęły się dzieci.

Pierniczki alpejskie


Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 cynamonu
  • 1 goździków
  • trochę gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 250 g masła
  • 400 g miodu
  • marmolada do nadziewania

Lukier królewski

  • 3 białka 
  • 445 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • dowolne barwniki



Pierniczki. Mąkę i kakao przesiać do miski, odstawić. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki, aby była w temp. pokojowej. Wsypać do niej sodę i wymieszać, zostawić, aż podwoi objętość. Miód podgrzać z przeprawami, dodać masło i wymieszać aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestygnięcia. Białka ubić następnie dodać cukier i kolejno żółtka, wymieszać dokładnie. Masę jajeczną dodać d przesianej mąki wymieszać. Następnie dodać masę miodową, na koniec śmietanę z sodą. dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Przez noc ciasto zgęstnieje mocno.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 4mm, wykrawać pierniczki ułożyć marmoladę i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nadziewane pierniczki pieką się dłużej ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone zdjąć z blachy i polukrować.

Lukier. Białka oddzielić od żółtek.  W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera. Można podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki, jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.

Pierniczki z lukrem

Pierniczki z marmoladą

Pierniczki świąteczne


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz