Spekulatius czyli migdałowe ciasteczka. Formułuje się je w specjalnych drewnianych foremkach, ale ponieważ my takich nie mamy, musieliśmy sobie poradzić inaczej. Są pyszne, bardzo aromatyczne i kruche. To pierwsze ciasteczka przygotowane na święta, ale nie wiem, czy dotrwają. Ciasteczka nie rosną, więc foremki do wycinania z wytłaczanym wzorem będą idealne.
Porcji ok 100 sztuk ok 56 kcal
Składniki
- 500 g mąki
- 300 g cukru
- 1 jajo
- 250 g masła
- 100 g masy marcepanowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- płatki migdałowe
Masło utrzeć z masą marcepanową. Dodać jajo, następnie cukier, wymieszać. Kolejno dodawać przyprawy i mąkę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm. Nie podsypywać za dużo mąką. Wykrawać ciasteczka, na blaszce wyłożonej papierem i posypanej płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 8 min. Odstawić do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz