piątek, 9 grudnia 2016

Spekulatius

Spekulatius czyli migdałowe ciasteczka. Formułuje się je w specjalnych drewnianych foremkach, ale ponieważ my takich nie mamy, musieliśmy sobie poradzić inaczej. Są pyszne, bardzo aromatyczne i kruche. To pierwsze ciasteczka przygotowane na święta, ale nie wiem, czy dotrwają. Ciasteczka nie rosną, więc foremki do wycinania z wytłaczanym wzorem będą idealne.

Porcji ok 100 sztuk ok 56 kcal

Spekulatius

Składniki
  • 500 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 jajo
  • 250 g masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 2  łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • płatki migdałowe
Masło utrzeć z masą marcepanową. Dodać jajo, następnie cukier, wymieszać. Kolejno dodawać przyprawy i mąkę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm. Nie podsypywać za dużo mąką. Wykrawać ciasteczka, na blaszce wyłożonej papierem i posypanej płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 8 min. Odstawić do przestygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz