wtorek, 31 maja 2016

Snikers

Snikers




Ciasto, które posmakuje każdemu, ciasto kruche, biszkopt orzechowy i kokosowy i do tego pyszny krem budyniowy. Ja robiłam wiele razy i na pewno jeszcze nieraz zrobię. Jak dla mnie jedno z pyszniejszych ciast.

Ciasto Snikers

Ciasto kruche

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Piec ok 25 min w temp. 200-220*C.

Ciasto kokosowe
  • 200 g kokosu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek

Białka ubić dodać cukier, następnie kokos i delikatnie wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160*C.

Ciasto orzechowe

  • 150 g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

Połowę orzechów pokroić, połowę zmielić. Białka ubić, dodać cukier i pozostałe składniki, lekko wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160*C.

Krem budyniowy

  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 1/2 łyżki mąki
  • 1 kostka masła
  • polewa czekoladowa

W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać przygotowany budyń. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać schłodzony budyń, ciągle mieszając.
Pierwszy kawałek ciasta posmarować 1/3 kremu, przyłożyć ciastem orzechowym, posmarować drugą częścią kremu, przykryć ciastem kokosowym, posmarować trzecią częścią kremu i przykryć drugim plackiem kruchym. Całość polać polewą czekoladową, można posypać orzechami.

Ciasto Snikers przepis










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz