Snikers |
Ciasto, które posmakuje każdemu, ciasto kruche, biszkopt orzechowy i kokosowy i do tego pyszny krem budyniowy. Ja robiłam wiele razy i na pewno jeszcze nieraz zrobię. Jak dla mnie jedno z pyszniejszych ciast.
Ciasto Snikers |
Ciasto kruche
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Piec ok 25 min w temp. 200-220*C.
Ciasto kokosowe
- 200 g kokosu
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
Białka ubić dodać cukier, następnie kokos i delikatnie wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160*C.
Ciasto orzechowe
- 150 g orzechów włoskich
- 5 białek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Połowę orzechów pokroić, połowę zmielić. Białka ubić, dodać cukier i pozostałe składniki, lekko wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160*C.
Krem budyniowy
- 2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 1/2 łyżki mąki
- 1 kostka masła
- polewa czekoladowa
W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać przygotowany budyń. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać schłodzony budyń, ciągle mieszając.
Pierwszy kawałek ciasta posmarować 1/3 kremu, przyłożyć ciastem orzechowym, posmarować drugą częścią kremu, przykryć ciastem kokosowym, posmarować trzecią częścią kremu i przykryć drugim plackiem kruchym. Całość polać polewą czekoladową, można posypać orzechami.
Ciasto Snikers przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz