sobota, 24 grudnia 2016

Tort Mionionek

Robiąc tort dla dziecka, zawsze mam dylemat, bo tort przede wszystkim musi ładnie wyglądać, a dla mnie najważniejszy jest smak. I tu udało się połączyć jedno i drugie. Niestety masa cukrowa nie nadaje się na to ciasto, bo podchodzi wilgocią i rozpuszcza masę cukrową.  U nas tort szybko był krojony, więc jakoś się udało.


Tort Minionek



Ciasto pistacjowe
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 3 jaja
  • 130 g mąki
  • 50g zmielonych pistacji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny
Mus brzoskwiniowy
  • 400g brzoskwiń z syropu
  • łyżka żelatyny
Mus miodowy
  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 70g miodu
  • łyżka żelatyny
Panna cotta
  • 750ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100g cukru
  • 1 laska wanilii
Ciasto pistacjowe. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jaju i łyżce mąki. Wsypać resztę mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone pistacje, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C. Piec ok 15 min do suchego patyczka. Odstawić d przestygnięcia.

Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Poczekać, aż napęczniej, następnie delikatnie podgrzać, mieszać, żeby się rozpuściła, dodać kilka łyżek musu, wymieszać, aby nie powstały grudki i całość przelać do pozostałego mus, odstawić do stężenia. Kiedy odrobinę stężeje, przelać na ciasto pistacjowe, wstawić do lodówki, aby stężał.

Mus miodowy. Śmietanę ubić dodać miód, wymieszać do połączenia składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Poczekać, aż napęczniej, następnie delikatnie podgrzać, mieszać, żeby się rozpuściła, dodać kilka łyżek musu, wymieszać, aby nie powstały grudki i całość przelać do pozostałego mus, odstawić do stężenia. Kiedy odrobinę stężeje, przelać na mus brzoskwiniowy, wstawić do lodówki, aby całość stężała.

Panna cotta. Śmietanę przelać do rondelka, dodać cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Poczekać, aż napęczniej, następnie delikatnie podgrzać, mieszać, żeby się rozpuściła, dodać kilka łyżek śmietanki, wymieszać, aby nie powstały grudki i całość przelać do pozostałej śmietany odstawić do stężenia. Kiedy odrobinę stężeje, przelać na mus miodowy, wstawić do lodówki, aby całość stężała.

Tort pistacjowy z musem brzoskwiniowym

Tort Minion

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz