wtorek, 6 grudnia 2016

Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem

Jeśli tak jak ja próbujecie w adwencie nie jeść słodyczy polecam, pyszną, bardzo zdrową i łatwą do zrobienia roladę.

Porcji 16, 1 porcja ok 67 kcal

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem



Rolada
  • 5 jaj
  • 400 g możnego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Farsz
  • 260 opakowania serka kremowego np. Bieluch
  • 250 g łososia wędzonego
Rolada. Szpinak przełożyć na patelnię, rozmrozić, podgrzewając na małym ogniu. Przełożyć na sito, aby odpłynęła cała woda. Przełożyć do miski dodać sól, pieprz i drobno posiekany czosnek, wymieszać stopniowo dodawać po 1 żółtku. Z białek ubić pianę, przełożyć do szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę przelać na większą blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min. Jak tylko wyciągniemy z piekarnika, zwinąć razem z papierem roladę. Zostawić do przestygnięcia. Przestudzaną roladę odwinąć, zdjąć papier, roladę posmarować serkiem, ułożyć łososia i zwinąć ponownie roladę. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz