poniedziałek, 26 grudnia 2016

Przekładaniec miodowy

Piernik, lub miodownik na święta muszą być. Ten przepis pochodzi z rodzinnej książki kucharskiej i gościł u nas na święta odkąd pamiętam. Ciasto dobrze upiec 2 dni wcześniej, żeby nabrało wilgoci.

Przekładaniec miodowy



Ciasto miodowe
  • 450g mąki
  • 50g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
Krem
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
Dodatkowo
  • 250 g marmolady
  • tabliczka czekolady
Ciasto. Masło, miód, mleko, cukier przełożyć do rondla, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zostawić do wychłodzenia. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę, wlać roztopiony miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i schłodzić w lodówce ok 1h. Następnie cienko rozwałkować i upiec 4 placki w piekarniku nagrzanym do 1808C. Piec ok 10 min, placki maja być lekko zarumienione.

Krem. 250ml mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić kaszę manną, wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.  Przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, dokładnie wymieszać.

Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim blatem, rozsmarować marmoladę, przykryć trzecim blatem, rozsmarować pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem. Wierzch polać polewą czekoladową.
Miodownik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz