Makowiec na cieście kruchym, kolejne ciast, które jest u nas na każde święta. Masę makową zawsze robiłam na wyczucie i się zastanawiałam, czy uda mi się przepis w całość złożyć, ale się udało. Mak jest bardzo wilgotny z mnóstwem bakalii.
Makowiec |
Ciasto kruche
- 500 g mąki
- 250g masła
- 100g cukru
- 3 jaja
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku d pieczenia
Masa makowa
- 500g maku
- szklanka mleka
- poł szklanki wody
- 150g masła
- 5 łyżek miodu
- 5 jaj
- 5 łyżek kaszy manny
- 150g rodzynek
- 100 g orzechów
- 100g skórki pomarańczowej
- olejek migdałowy
Polewa cytrynowa
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo
- 250g powideł śliwkowych
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kuli i odstawić na chwile do lodówki.
Masa makowa. Mak zalać mlekiem i wodą. Sparzyć. Czekać, aż płyny całkowicie odparują. Mak zmielić dwukrotnie. Orzechy pokroić. Mak przełożyć do miski, dodać miód, wmieszać. Następnie kaszę manną, wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodać bakalie i olejek, a na koniec roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
Jedną kulkę ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Rozsmarować powidła, na wierzch wylać masę makową, równo rozłożyć. Przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwać z góry kilkakrotnie. Piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 160*C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, rozlać na ciepły placek. Zostawić do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz