niedziela, 25 grudnia 2016

Makowiec

Makowiec na cieście kruchym, kolejne ciast, które jest  u nas na każde święta. Masę makową zawsze robiłam na wyczucie i się zastanawiałam, czy uda mi się przepis w całość złożyć, ale się udało. Mak jest bardzo wilgotny z mnóstwem bakalii.

Makowiec


Ciasto kruche
  • 500 g mąki
  • 250g masła
  • 100g cukru
  • 3 jaja
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku d pieczenia

Masa makowa
  • 500g maku
  • szklanka mleka
  • poł szklanki wody
  • 150g masła
  • 5 łyżek miodu
  • 5 jaj
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 150g rodzynek
  • 100 g orzechów
  • 100g skórki pomarańczowej
  • olejek migdałowy
Polewa cytrynowa
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki cukru pudru
Dodatkowo
  • 250g powideł śliwkowych

Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kuli i odstawić na chwile do lodówki.

Masa makowa. Mak zalać mlekiem i wodą. Sparzyć. Czekać, aż płyny całkowicie odparują. Mak zmielić dwukrotnie. Orzechy pokroić. Mak przełożyć do miski, dodać miód, wmieszać. Następnie kaszę manną, wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodać bakalie i olejek, a na koniec roztopione masło. Dokładnie wymieszać.

Jedną kulkę ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę. Rozsmarować powidła, na wierzch wylać masę makową, równo rozłożyć. Przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwać z góry kilkakrotnie. Piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 160*C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, rozlać na ciepły placek. Zostawić do przestygnięcia.

Makowiec na cieście kruchym

Makowiec z bakaliami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz