czwartek, 29 grudnia 2016

Pijana śliwka

Ciasto tylko dla dorosłych, mocno nasączone rumem. W sam raz na wieczór sylwestrowy. Inspiracja Moje Wypieki.

Pijana śliwka




Śliwki w rumie
  • 500 g suszonych śliwek
  • 250 ml  rumu
Biszkopt kakaowy
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nasączenie
  • 100 ml kawy
  • 3 łyżki rumu
Krem z nutellą i śliwkami
  • 250 g masła
  • 400 g nutelli
  • 125 g serka mascarpone
Ponadto
  • 250g powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa

Śliwki w rumie. Śliwki  pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.

Biszkopt kakaowy. Olej, wodę, cukier i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty.

Krem. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu.
Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać.

Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Na powidła wyłożyć kremową masę z nutelli i śliwek, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, udekorować śliwkami zanurzonymi w czekoladzie.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Śliwki w czekoladzie

Ciasto czekoladowe ze śliwkami  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz