sobota, 10 września 2016

Pudding bananowy

Z podanych proporcji wyjdzie ok 6 dużych deserów. Nie za słodki, lekki puszysty deser. Na pewno poprawi humor.

Pudding bananowy




Składniki

  • 4 banany
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • biszkopty
Utrzeć mikserem żółta z cukrem, dodać mąkę, wlać stopniowo 1/2 szklanki zimnego mleka, ciągle ucierając, aż powstanie jednolita masa.
Resztę mleka podgrzać z masłem i miąższem wanilii. Gorące mleko wylać powoli do żółtkowej masy, ciągle mieszając.
Masę przełożyć do rondelka i podgrzewać, intensywnie mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.  Połowę bananów wymieszać z połową ubitej  śmietanki.
W szklanych miseczkach lub pucharkach układać warstwami krem waniliowy, banany i śmietankę. Wierzch ozdobić śmietaną i biszkoptami.
Bananowy pudding

Pudding przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz