niedziela, 11 września 2016

Korzenne ciasto z gruszkami

Jedno z tych ciast, które powalają, po spróbowaniu.  Mięciutkie, wilgotne i bardzo korzenne. Składników może dużo, ale ciasto jest banalne i szybkie do wykonania. Ja je zrobiłam, bo akurat miałam sporo gruszek do zużycia. Każdy powód jest dobry. :)

Korzenne ciasto z gruszkami




Składniki
  • 700g dojrzałych, twardych gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 230g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 130ml oleju
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 100g rodzynków sułtańskich
  • cukier puder do posypania
Piekarnik nastawić na 180*C na funkcji góra-dół. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika  odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Proste ciasto z gruszkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz