wtorek, 6 września 2016

Muffiny kokosowe

Z podanej ilości wychodzi ok 10 babeczek, więc ja robiłam z podwójnej ilości. Babeczki są dosyć wilgotne, mocno kokosowe z nutka cytrynową.


Muffiny kokosowe



Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 120 g  roztopionego masła
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
Dodatkowo
  • tabliczka czekolady białej
  • wiórki kokosowe
W naczyniu wymieszać składniki  jajka, masło, sok i skórkę z cytryny. Dodać pozostałe składniki wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.

Bzbeczki kokosowe przepis

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię piec muffiny, a jak jeszcze mają w składzie kokos, to sukces gwarantowany :). Upiekę je na pewno :).

    OdpowiedzUsuń