czwartek, 8 września 2016

Frappucino karmelowe

Po raz pierwszy ten deser zrobiła moja córcia, która też lubi eksperymenty w kuchni. Gościom bardzo posmakował, więc prezentuję przepis. Deser - kawa mrożona z waniliowymi lodami i karmelem, ja osobiście za kawą nie przepadam, ale ta mrożona jest rewelacyjna.




Składniki
  • 1/2 szklanki kawy
  • 1 1/2 szklanki lodów waniliowych
  • 2 szklanki lodu
  • 5 łyżek masy krówkowej lub karmelu
  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać połową szklanki przegotowanej wody. Zostawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna, wlać do blendera razem z lodami, lodem i karmelem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do wysokich szklanek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, przełożyć na deser lodowy, posypać cynamonem. Podawać zaraz po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz