sobota, 3 września 2016

Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno

Dzisiaj mały jubileusz na blogu, a mianowicie mój setny wpis - przepis. Dlatego musiało być coś wyjątkowego. Bardzo czekoladowy sernik, nie jest mdły, dzięki dużej ilości wiśni. A jego największą zaletą (oczywiście poza smakiem) jest błyskawiczne wykonanie.

Czekoladowy sernik z wiśniami na zimno



Składniki na spód
  • 100 g ciastek zbożowych
  • 40 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową
  • 500 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 
  • 400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji 'mokrego piasku'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia na kilak godzin lub  całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami

2 komentarze:

  1. Zatem pozostaje mi życzyć kolejnych, równie ciekawych, setek wpisów :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że będą zachecały do pieczenie

    OdpowiedzUsuń