środa, 14 września 2016

Muffiny bananowe z orzechami

Miało nie być postów w najbliższym czasie, ale w domu za dużo dojrzałych bananów, które dzieci tylko w ten sposób zjedzą :). A jeśli chodzi o muffiny - rewelacja wilgotne, bardzo bananowe z chrupiącymi orzechami. Spokojnie możecie dzieciaczkom zapakować na drugie śniadanie.

Muffiny bananowe z orzechami przepis



Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
  • 3 banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo
  • plasterki banana
  • orzechy włoskie

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać poszatkowane orzechy, wymieszać. Banany obrać i rozgnieść je widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier, olej, wymieszać. Wlać sok z cytryny. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wierzch udekorować plasterkami bananów i orzechami.

Muffiny bananowe z orzechami

Babeczki bananowe z orzechami

2 komentarze:

  1. Muffiny bananowe?
    Zawsze!
    Pyszne zdjęcia!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. same muffiny jeszcze pyszniejsze, a robią się bardzo szybko

    OdpowiedzUsuń