wtorek, 13 września 2016

Ponczowe

Ponad miesiąc temu byłam na weselu na Słowacji. Tam przypomniało mi się, że jest takie fajne ciasto, no i w końcu je zrobiłam. Tak, przedstawiam kolejny przepis kuchni słowackiej, ciasto ponczowe.


Ciasto ponczowe



Biszkopt jasny
  • 6 jaj
  • 300 g cukru
  • 560 g mąki
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt różowy
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 240 g mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik
Poncz
  • 150ml wody
  • 240 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 2 łyżki rumu
  • sok i skórka z cytryny
  • sok i skórka z pomarańczy
Polewa
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 2 łyżki rumu
  • czerwony barwnik
  • 300g dżemu malinowego

Biszkopt jasny. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i mleko cały czas mieszając, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać pianę ubitą z białek. Przelać na dwie blachy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min. Zostawić do ostygnięcia.
Biszkopt różowy. Wykonać jak jasny.
Poncz. Wodę zagotować z cukrem, odstawić dodać masło i mieszać żeby się rozpuściło. Zostawić do przestudzenia. Dodać sok i skórkę z cytrusów i pozostałe składniki. Wymieszać. Poncz rozlać na różowym cieście. Zostawić aby wchłonęło min 30min.
Jasny biszkopt, posmarować połową dżemu malinowego, przykryć nasączonym różowym biszkoptem, posmarować pozostałym dżemem, przykryć drugim jasnym biszkoptem. Ciasto przyłożyć blaszką i doścignąć (położyć np. słoiki z dżemem) i wstawić do lodówki na min 2h.
Plewa. Przesiany cukier wymieszać z pozostałymi składnikami, jeśli polewa będzie za gęsta dodać odrobinę więcej rumu lub syrop malinowy. Polać ciasto polewą.

Ciasto ponczowe przepis

Ponczowe

Ciasta z kuchni słowackiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz