niedziela, 18 września 2016

Ciasto z gruszkami i bezą migdałową

Ciasto rustykalne w wyglądzie i smaku, jak od babci, ale tym razem dla babci. Byłam pełna obaw, czy będzie smakowało, na szczęście było bardzo dobre.


Ciasto z gruszkami i bezą migdałową



Ciasto
  • 200g miękkiego masła
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 70g zmielonych migdałów
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków


Beza
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 30g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, zmielone migdały i przyprawy. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki. Masło utrzeć z cukrem. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą. Do  masy dodać mąkę i krótko i dokładnie wymieszać. Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować. Do masy białkowej dodać zmielone migdały, wymieszać. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi (ja nie miałam, więc posypałam pokrojonymi migdałami). Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Placek z gruszkami i bezą przepis

1 komentarz: