niedziela, 4 września 2016

Dyniowe racuchy z jabłkami

Placki dyniowe, a właściwie tylko kolor o tym świadczy. Bardzo wyczuwalny smak jabłek, polecam dodać jakąś kwaśniejszą odmianę. Placuszki są bardzo puchate i lekkie. Smaczne.

Dyniowe racuchy z jabłkami



Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 duże jabłka
Dodatkowo
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Dynie pokroić, usunąć pestki, piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 1h, aż miąższ będzie miękki. Zblendować.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę mleka, puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dodać plasterki jabłek i wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować kubek z olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w oleju. Smażyć na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika, z obu stron na złoty kolor.
Podawać z powidłami śliwkowymi lub z cukrem pudrem.

Racuchy dyniowe z jabłkami

Racuchy przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz