Ciasto
- 200 g margaryny
- 150 g cukru
- 170 g mąki
- 60 g kakao
- 4 łyżki mleka
- 6 jajek
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dno dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do tortownic. Piecz około 20 minut w 180*C.
Krem czekoladowy
- 50 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka żelatyny
- konfitura wiśniowa
Żelatynę namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu razem z masłem. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała. Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostałym kremem udekoruj tort. Można dodać owoce i płatki czekoladowe wg uznania.
Moja opinia: przepis na ciasto jest taki sobie, niby w smaku dobry, mocno czekoladowy ale wyszedł bardzo zbity, ciężki, natomiast krem jest rewelacyjny, mocno czekoladowy, myślę że z tym ciastem będzie o wiele lepszy. Po raz pierwszy spróbowałam zabawy z temperowaniem czekolady, wyszło całkiem nieźle, no nie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz