czwartek, 19 maja 2016

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy z owocami


Ciasto
  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki
  • 60 g kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 6 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia



Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dno dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do tortownic. Piecz około 20 minut w 180*C.


Temperowanie czekolady
Krem czekoladowy
  • 50 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • konfitura wiśniowa

Żelatynę namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu razem z masłem. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała. Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostałym kremem udekoruj tort. Można dodać owoce i płatki czekoladowe wg uznania.


Tort czekoladowy z konfiturą wiśniową

Moja opinia: przepis na ciasto jest taki sobie, niby w smaku dobry, mocno czekoladowy ale wyszedł bardzo zbity, ciężki, natomiast krem jest rewelacyjny, mocno czekoladowy, myślę że z tym ciastem będzie o wiele lepszy. Po raz pierwszy spróbowałam zabawy z temperowaniem czekolady, wyszło całkiem nieźle, no nie?

Tort czekoladowy - przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz