czwartek, 12 maja 2016

Piernik

Piernik przepis




Składniki

  • 3 jaja
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g  płynnego miodu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • polewa czekoladowa

Wykonanie

Margarynę utrzeć z cukrem dodając żółtka, miód, wodę śmietanę oraz mąkę zmieszaną z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Włożyć do foremki piec ok 60min w piekarniku nagrzanym do 160 *C. Ostudzić polać polewą czekoladową.

Moja opinia

Piernik rewelacja. Nie robi się twardy po upieczeniu, wiec nie trzeba go robić dużo wcześniej przed spożyciem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz