Piernik przepis |
Składniki
- 3 jaja
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 200 g płynnego miodu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zimnej wody
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika
- 1 łyżka kakao
- polewa czekoladowa
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem dodając żółtka, miód, wodę śmietanę oraz mąkę zmieszaną z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Włożyć do foremki piec ok 60min w piekarniku nagrzanym do 160 *C. Ostudzić polać polewą czekoladową.
Moja opinia
Piernik rewelacja. Nie robi się twardy po upieczeniu, wiec nie trzeba go robić dużo wcześniej przed spożyciem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz