poniedziałek, 16 maja 2016

Marysieńka

Marysieńka




Ciasto kakaowe

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, kolejno żółtka, i sypkie składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25 min. Ostudzić pokroić na dwa placki.

Ciasto orzechowe

  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier, następnie pozostałe składniki. Piec w temperaturze 180*C ok 20-25min.

Krem budyniowy

  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Odlać pół szklanki mleka dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać mleko z żółtkami. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń.

Wykonanie

Połowę ciasta czekoladowego posmarować połową kremu, przykryć ciastem orzechowym. Posmarować pozostałym kremem, ułożyć drugą część placka kakaowego. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Ciasto Marysieńka - przepis


Moja opinia; udane połączenie ciasta kakaowego i orzechowego dopełnia lekki krem budyniowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz