Marysieńka |
Ciasto kakaowe
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, kolejno żółtka, i sypkie składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20-25 min. Ostudzić pokroić na dwa placki.
Ciasto orzechowe
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, następnie pozostałe składniki. Piec w temperaturze 180*C ok 20-25min.
Krem budyniowy
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 200 g cukru
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Odlać pół szklanki mleka dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać mleko z żółtkami. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń.
Wykonanie
Połowę ciasta czekoladowego posmarować połową kremu, przykryć ciastem orzechowym. Posmarować pozostałym kremem, ułożyć drugą część placka kakaowego. Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Ciasto Marysieńka - przepis |
Moja opinia; udane połączenie ciasta kakaowego i orzechowego dopełnia lekki krem budyniowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz