Cuszima |
Biszkopt jasny
- 4 jaja
- 260 g cukru
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić jajka z cukrem do białości, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok 20 min lub d suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160*C. Odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt ciemny
- 4 jaja
- 260 g cukru
- 200 g mąki
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonać jak biszkopt jasny.
Masa budyniowa
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 25 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Z mleka budyniu, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć dodać przestudzony budyń, wymieszać.
Masa truskawkowa
- 1/2 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
Truskawki podgrzać i zmiksować, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia.
Masa śmietanowa
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- biszkopty
- polewa czekoladowa
Galaretkę zalać niewielką ilością zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem. Galaretkę podgrzać i rozpuścić, dodać kilka łyżek ubite śmietany, wymieszać. Całość dodać do śmietany i wymieszać.
Wykonanie
Biszkopt kakaowy ułożyć w blaszce, wyłożyć krem budyniowy, następnie połowę masy truskawkowej, ułożyć biszkopty i rozlać resztę masy truskawkowej. Odstawić do zastygnięcia. Następnie rozłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem i polać polewa czekoladową.
Ciasto cuszima przepis |
Moja opinia: Kolejne ciasto które wymaga odrobine wysiłku. Polecam jednak bardzo, słodka śmietana, kwaśne truskawki bardzo fajnie łączą się razem wszystkie smaki. Ciasto polecam wykonać dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz