środa, 4 maja 2016

Cuszima

Cuszima



Biszkopt jasny

  • 4 jaja
  • 260 g cukru
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić jajka z cukrem do białości, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok 20 min lub d suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160*C. Odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt ciemny

  • 4 jaja
  • 260 g cukru
  • 200 g mąki
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonać jak biszkopt jasny.

Masa budyniowa

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Z mleka budyniu, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć dodać przestudzony budyń, wymieszać.

Masa truskawkowa

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Truskawki podgrzać i zmiksować, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia.

Masa śmietanowa

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • biszkopty
  • polewa czekoladowa

Galaretkę zalać niewielką ilością zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem. Galaretkę podgrzać i rozpuścić, dodać kilka łyżek ubite śmietany, wymieszać. Całość dodać do śmietany i wymieszać.

Wykonanie
Biszkopt kakaowy ułożyć w blaszce, wyłożyć krem budyniowy, następnie połowę masy truskawkowej, ułożyć biszkopty i rozlać resztę masy truskawkowej. Odstawić do zastygnięcia. Następnie rozłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem i polać polewa czekoladową.

Ciasto cuszima przepis


Moja opinia: Kolejne ciasto które wymaga odrobine wysiłku. Polecam jednak bardzo, słodka śmietana, kwaśne truskawki bardzo fajnie łączą się razem wszystkie smaki. Ciasto polecam wykonać dzień wcześniej i wstawić do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz