poniedziałek, 23 maja 2016

Muffinki z rabarbarem i orzechami

Muffiny orzechowe z rabarbarem - przepis


Składniki na 12 sztuk

  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka maślanki
  • 170 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Muffiny orzechowe z rabarbarem

Wykonanie

Połączyć cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.
Dodać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Babeczki z rabarbarem i orzechami

Moja opinia: bardzo smaczne babeczki o orzechowym smaku. Kwaśny rabarbar bardzo fajnie podkreśla smak orzechów i cynamonu. Ciasto lekkie, odrobine wilgotne od rabarbaru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz