Muffiny orzechowe z rabarbarem - przepis |
Składniki na 12 sztuk
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki
- 170 g rabarbaru
- 1/2 szklanki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do posypania
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Muffiny orzechowe z rabarbarem |
Wykonanie
Połączyć cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.
Dodać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Po wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Babeczki z rabarbarem i orzechami |
Moja opinia: bardzo smaczne babeczki o orzechowym smaku. Kwaśny rabarbar bardzo fajnie podkreśla smak orzechów i cynamonu. Ciasto lekkie, odrobine wilgotne od rabarbaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz