środa, 25 maja 2016

Smerfetka

Ciasto Smerfetka




Ciasto przygotowane na Dzień Mamy i Taty do przedszkola. Jak wiadomo dzieci jedzą oczami i byłam pewna, że ten lekki serniczek z galaretką i posmakuje... nie pomyliłam się. :). Zamiast piec biszkopt, spód możemy wyłożyć biszkoptami, wtedy mamy pyszne ciasto bez pieczenia.

Ciasto

  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 galaretka niebieska

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać, piec ok 20 min w temp. 180*C. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić, żeby stężała. Jak stężej pokroić w kostkę.

Ciasto Smerfetka przepis


Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
  • 2 cytrynowe galaretki
  • 2 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, dogadać tężejącą galaretkę. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki.

Niebieska pianka

  • 500 ml mleka zagęszczonego
  • 2 galaretki niebieskie

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Mleko ubić mikserem na wysokich obrotach, aż zwiększy objętość, dodać schłodzoną galaretkę. Wylać na zastygłą masę serową, odstawić do lodówki.

Warstwa śmietanowa

  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan - fix
  • bezy do dekoracji

Śmietanę ubić z pozostałymi składnikami, wyłożyć na piankę. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować bezami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz