Ciasto Smerfetka |
Ciasto przygotowane na Dzień Mamy i Taty do przedszkola. Jak wiadomo dzieci jedzą oczami i byłam pewna, że ten lekki serniczek z galaretką i posmakuje... nie pomyliłam się. :). Zamiast piec biszkopt, spód możemy wyłożyć biszkoptami, wtedy mamy pyszne ciasto bez pieczenia.
Ciasto
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 galaretka niebieska
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać, piec ok 20 min w temp. 180*C. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić, żeby stężała. Jak stężej pokroić w kostkę.
Ciasto Smerfetka przepis |
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego zmielonego- 2 cytrynowe galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, dogadać tężejącą galaretkę. Wylać na biszkopt i odstawić do lodówki.
Niebieska pianka
500 ml mleka zagęszczonego- 2 galaretki niebieskie
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Mleko ubić mikserem na wysokich obrotach, aż zwiększy objętość, dodać schłodzoną galaretkę. Wylać na zastygłą masę serową, odstawić do lodówki.
Warstwa śmietanowa
300ml śmietany 30%- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan - fix
- bezy do dekoracji
Śmietanę ubić z pozostałymi składnikami, wyłożyć na piankę. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować bezami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz