wtorek, 8 marca 2016

Szybkie ciasto czekoladowe


Ciasto czekoladowe



Ciasto


  • 250g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200ml oleju
  • 220ml maślanki
  • 3 jajka lekko ubite widelcem

Dodatkowo


  • 150g mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka cukrowa

1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Moja opinia: smaczne, wilgotne, puszyste, mocno czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz