wtorek, 10 maja 2016

Fale Dunaju

Fale Dunaju


Ciasto
  •  kostka margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 300 g mąki tortowej
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g wiśni

Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, dodać mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę do jednej części dodać 3/4 i delikatnie wymieszać, do drugiej części dodać pozostałe ubite białka i kakao, wymieszać. Na blaszce rozłożyć ciasto jasne, na wierzch rozprowadzić ciasto ciemne. Ułożyć wiśnie, delikatnie wcisną do środka. Piec ok 45min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ostudzić.

Krem
  • 400ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • olejek waniliowy
  • polewa czekoladowa

Ugotować budyń waniliowy według przepisu. Masło utrzeć z cukrem, dodawać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać. Ułożyć na ciasto, polać polewą czekoladową.

Ciasto Fale Dunaju z wiśniami przepis

Moja opinia: ciasto od razu przypomina na myśl smak domowego ciasta. Dosyć szybkie i proste w wykonaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz