Fale Dunaju |
Ciasto
- kostka margaryny
- 250 g cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 500 g wiśni
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, dodać mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę do jednej części dodać 3/4 i delikatnie wymieszać, do drugiej części dodać pozostałe ubite białka i kakao, wymieszać. Na blaszce rozłożyć ciasto jasne, na wierzch rozprowadzić ciasto ciemne. Ułożyć wiśnie, delikatnie wcisną do środka. Piec ok 45min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ostudzić.
Krem
- 400ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kostka masła
- olejek waniliowy
- polewa czekoladowa
Ugotować budyń waniliowy według przepisu. Masło utrzeć z cukrem, dodawać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać. Ułożyć na ciasto, polać polewą czekoladową.
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami przepis
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz