środa, 18 maja 2016

Śnieżka



Ciasto

  • 1 kostka margaryny
  • 6 jaj
  • 250g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 200g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów
  • 2 łyżki kakao

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka ciągle mieszając. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części, jedną zostawić bez dodatków, do drugiej dodać orzechy i wymieszać, do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Ciasta rozlać na osobne foremki i upiec do suchego patyczka.



Masa

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500ml śmietany kremówki 30%

Galaretki każdą z osoba rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do stężenia.
250ml śmietany ubić, dodając tężejącą galaretkę cytrynową. Tak samo zrobić z drugą.

Wykonanie

Na jasnym cieście wylać tężejącą czerwoną masę, przełożyć ciastem orzechowym, wylać masę żółtą i przełożyć ciastem czekoladowym. Ciasto można polać polewą czekoladową.


Moja opinia: lekkie ciasto, dzieciom na pewno posmakuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz