Ciasto
- 1 kostka margaryny
- 6 jaj
- 250g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 200g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mielonych orzechów
- 2 łyżki kakao
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka ciągle mieszając. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części, jedną zostawić bez dodatków, do drugiej dodać orzechy i wymieszać, do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Ciasta rozlać na osobne foremki i upiec do suchego patyczka.
Masa
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 500ml śmietany kremówki 30%
Galaretki każdą z osoba rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do stężenia.
250ml śmietany ubić, dodając tężejącą galaretkę cytrynową. Tak samo zrobić z drugą.
Wykonanie
Na jasnym cieście wylać tężejącą czerwoną masę, przełożyć ciastem orzechowym, wylać masę żółtą i przełożyć ciastem czekoladowym. Ciasto można polać polewą czekoladową.
Moja opinia: lekkie ciasto, dzieciom na pewno posmakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz