środa, 23 marca 2016

Śmietanowiec




Śmietanowiec

Ciasto
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 3 galaretki w (truskawkowa, cytrynowa, agrestowa)
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny

Galaretki rozpuścić osobno, każdą w szklance gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę.

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać, wylać na blachę.
Piec ok 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 160-180*C. Upieczone odstawić do ostygnięcia, rozkroić na 2 części.

Masa: Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy, lekko podgrzać do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Po 10 minutach delikatnie podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna rozpuści się, nie gotować. Delikatnie zalać mlekiem z cukrem mieszać, aby nie powstały grudki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt, mleko z żelatyną i pokrojone galaretki. Wymieszać, przelać na jedną część ciasta, przykryć drugą. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ciasto Śmietanowiec przepis

Moja opinia: wygląda może na skomplikowane, ale nie jest trudne do wykonania, smaczne, kolorowe, polecam na imprezy dziecięce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz