Śmietanowiec |
Ciasto
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa
- 3 galaretki w (truskawkowa, cytrynowa, agrestowa)
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/4 szklanki mleka
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 l kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki żelatyny
Galaretki rozpuścić osobno, każdą w szklance gorącej wody. Odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę.
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać, wylać na blachę.
Piec ok 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 160-180*C. Upieczone odstawić do ostygnięcia, rozkroić na 2 części.
Masa: Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy, lekko podgrzać do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Po 10 minutach delikatnie podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna rozpuści się, nie gotować. Delikatnie zalać mlekiem z cukrem mieszać, aby nie powstały grudki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt, mleko z żelatyną i pokrojone galaretki. Wymieszać, przelać na jedną część ciasta, przykryć drugą. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto Śmietanowiec przepis
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz