niedziela, 13 marca 2016

Babeczki z jagodami



Babeczki z jagodami


Składniki:

- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- jagody świeże lub mrożone
- cukier puder do posypania


Przygotowanie
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ubić miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (ok. 5 - 7 minut). Dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do czystej miski, wymieszać.
    Do ubitego masła dodawać w krótkich odstępach czasu, po łyżce, mąkę z proszkiem, na przemian z mlekiem, w międzyczasie miksować mikserem na średnich obrotach.
    Ciasto nałożyć do 12 papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.
    Do każdej babeczki wcisnąć w środek po ok łyżce jagód. Piec przez ok. 25 minuty. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Babeczki z jagodami przepis

    Moja opinia: lekkie, mięciutkie, pyszne.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz