niedziela, 27 marca 2016

Mazurek marcepanowy


Mazurek marcepanowy

Składniki:
  • 1 duży suchy wafel tortowy (kwadrat o boku 28cm)
  • 6 białek, podzielone 3 + 3
  • 300 g obranych, zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • bakalie do ozdobienia
Przygotować formę o wymiarach 23 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wymiarów formy, wyłożyć nim formę.
Migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i ekstraktem migdałowym, do otrzymania pasty migdałowej, odłożyć.
W misie miksera ubić 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowej, w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.
Gotowe nadzienie marcepanowe przelać do formy, na wafel, wyrównać szpatułką. 
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować bakaliami.

Mazurek marcepanowy przepis

Moja opinia: wyśmienity, nieskomplikowany, szybko się robi, robiony po raz pierwszy, ale pewno już na stałe się wpisze u nas na Wielkanoc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz