Mazurek marcepanowy |
Składniki:
- 1 duży suchy wafel tortowy (kwadrat o boku 28cm)
- 6 białek, podzielone 3 + 3
- 300 g obranych, zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- bakalie do ozdobienia
Przygotować formę o wymiarach 23 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wymiarów formy, wyłożyć nim formę.
Migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i ekstraktem migdałowym, do otrzymania pasty migdałowej, odłożyć.
W misie miksera ubić 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowej, w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.
Gotowe nadzienie marcepanowe przelać do formy, na wafel, wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować bakaliami.
Mazurek marcepanowy przepis
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz