czwartek, 24 marca 2016

Rogaliki z kwaśnego mleka z marmoladą


Rogaliki na śniadanie

Składniki:

  • 420 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 300 ml kwaśnego mleka lub kefiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • marmolada
  • cukier puder

Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojoną w kosteczkę margarynę, kwaśne mleko i sól. Wyrobić ciasto. Będzie dosyć lepiące, ale nie dodawać więcej mąki. Odłożyć na 2h do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3-4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na cienkie koło, pokroić na osiem kawałków. Na każdym końcu położyć łyżeczkę marmolady. Zwinąć rogaliki. Ułożyć na blaszce, zostawić  miejsce, odrobinę urosną podczas pieczenia. Piec ok 20-25 min w temperaturze 200*C. Mają być lekko brązowe. Gorące ostrożnie obtaczać w cukrze pudrze.

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z kwaśnego mleka z marmoladą

Moja opinia: kruche, pyszne, najlepsze kiedy są jeszcze odrobinę ciepłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz