Rogaliki na śniadanie |
Składniki:
- 420 g mąki
- 250 g margaryny
- 300 ml kwaśnego mleka lub kefiru
- 1/3 łyżeczki soli
- marmolada
- cukier puder
Wykonanie:
Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojoną w kosteczkę margarynę, kwaśne mleko i sól. Wyrobić ciasto. Będzie dosyć lepiące, ale nie dodawać więcej mąki. Odłożyć na 2h do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3-4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na cienkie koło, pokroić na osiem kawałków. Na każdym końcu położyć łyżeczkę marmolady. Zwinąć rogaliki. Ułożyć na blaszce, zostawić miejsce, odrobinę urosną podczas pieczenia. Piec ok 20-25 min w temperaturze 200*C. Mają być lekko brązowe. Gorące ostrożnie obtaczać w cukrze pudrze.
Rogaliki z marmoladą |
Rogaliki z kwaśnego mleka z marmoladą |
Moja opinia: kruche, pyszne, najlepsze kiedy są jeszcze odrobinę ciepłe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz