Babeczki wyszły miękkie o wyraźnym smaku limonki, pyszne.
Babka limonkowo-maślana |
Składniki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 4 limonek
- soku wyciśnięty z 4 limonek
- szczypta soli
Wykonanie
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.
Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach), mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do babki (o pojemności około 2300 ml) wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz