poniedziałek, 28 marca 2016

Babka limonkowo-maślana


Babeczki wyszły miękkie o wyraźnym smaku limonki, pyszne.

Babka limonkowo-maślana


Składniki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z  4 limonek
  • soku wyciśnięty z 4 limonek
  • szczypta soli

Wykonanie

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.
Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach), mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do babki (o pojemności około 2300 ml) wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Udekorować lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz