Bezy |
Składniki:
- białka z 2 jajek
- 115 g drobnego cukru do wypieków
- barwnik spożywczy
- posypka cukrowa
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 140*C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Umieść białka w dużej misce i ubij na sztywna pianę.
Nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce cukier do otrzymania sztywnej i lśniącej masy.
Na wykałaczkę weź odrobine barwnika spożywczego i zabarwij masę.
Wymieszaj masę aby nadać jednolity kolor.
Umieść końcówkę w kształcie gwiazdki w rękawie cukierniczym.
Odetnij nożyczkami końcówkę dopasowując do wielkości końcówki.
Nałóż szpatułką masę i skręć rękaw, aby masa nie wypłynęła.
Wyciskaj bezy mniej więcej tej samej wielkości.
Posyp bezy posypka cukrową.
Piecz bezy w rozgrzanym piekarnik, aż będą suche ok 60-70min.
Pozostaw bezy na blasze do wystygnięcia, następnie przełóż do pojemniczka.
Można je przechowywać ok 2 tygodnie.
Bezy z posypką cukrową |
Bezy z posypką przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz