Ciasto toffi |
Ciasto toffi przepis |
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag miodu
- pół kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (32 x 22 cm, może być większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.
Składniki na krem:
- pół litra śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.
Ponadto:
- 1/2 puszki masy kajmakowej z puszki
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Moja opinia: Ciasto smaczne, ale myślę, że z kremem budyniowym będzie o wiele lepsze i bardziej miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz