sobota, 12 marca 2016

Opera cake



Opera cake

Biszkopt migdałowy:
  • 75 g cukru
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 2,5 łyżki mąki 
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 białka, dodatkowo 
  • 15 g stopionego i schłodzonego masła 
Czekoladowe ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 50 g miękkiego masła
Syrop kawowy:
  • 1,5 łyżki cukru pudru (lub zwykłego)
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 90 ml wody
Krem maślany:
  • 70 g cukru
  • 1 białko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki wody

Biszkopt. Trzy białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać żółtka, dalej ubijając. Następnie wmieszać delikatnie do masy tarte migdały, stopione masło i mąkę. Na końcu ubić na sztywno dodatkowe białka i delikatnie wymieszać pianę z resztą ciasta. Gotowe przelać na blachę o wymiarach 40 x 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika). Delikatni, równo rozsmarować. Piec 6-7 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze, a następnie pokroić go na trzy równe części (trzy prostokąty o szerokości ok. 13 cm).

Ganache. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę. Kremówkę wymieszać z mlekiem i podgrzać je razem prawie do wrzenia. Gorącym płynem zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do stężenia.

Syrop kawowy. Cukier wymieszać z wodą.  Zagotować i wsypać kawę.  Wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.

Krem maślany. Cukier w garnku zalać 3 łyżeczkami wody. Zagotować, nie mieszając (taki syrop powinien być na tyle gęsty, aby kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę - około 130 stopni - nie dopuścić do karmelizacji). Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając, dodawać POWOLI gorący syrop z cukru. Ubijać tak długo, aż piana będzie zimna. Łyżkę kawy rozpuścić w łyżeczce wrzącej wody, ostudzić i dodać do utartego na puch masła. Do masy maślanej wmieszać delikatnie ubitą pianę.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć lekko syropem i posmarować połową kremu maślano-kawowego. Nakryć drugim kawałkiem ciasta, nasączyć syropem i posmarować połową czekoladowego ganache. Położyć trzecią część biszkoptu, nasączyć ją resztką syropu i posmarować resztką kremu maślano-kawowego. Schłodzić w lodówce, by masa nieco stwardniała. Na koniec polać z wierzchu resztą czekoladowego ganache (jeśli masa zastygła, możną ją ogrzać w garnku nad parą).
Ciasto opera cake przepis


Moja opinia: bardzo wyraziste w smaku, mocny smak czekolady i kawy, ciasto wymagające i dla wymagających :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz