Opera cake |
- 75 g cukru
- 75 g zmielonych migdałów
- 2,5 łyżki mąki
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 białka, dodatkowo
- 15 g stopionego i schłodzonego masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 60 ml śmietany kremówki
- 50 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki cukru pudru (lub zwykłego)
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 90 ml wody
- 70 g cukru
- 1 białko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki wody
Biszkopt. Trzy białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać żółtka, dalej ubijając. Następnie wmieszać delikatnie do masy tarte migdały, stopione masło i mąkę. Na końcu ubić na sztywno dodatkowe białka i delikatnie wymieszać pianę z resztą ciasta. Gotowe przelać na blachę o wymiarach 40 x 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika). Delikatni, równo rozsmarować. Piec 6-7 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze, a następnie pokroić go na trzy równe części (trzy prostokąty o szerokości ok. 13 cm).
Ganache. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę. Kremówkę wymieszać z mlekiem i podgrzać je razem prawie do wrzenia. Gorącym płynem zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do stężenia.
Syrop kawowy. Cukier wymieszać z wodą. Zagotować i wsypać kawę. Wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
Krem maślany. Cukier w garnku zalać 3 łyżeczkami wody. Zagotować, nie mieszając (taki syrop powinien być na tyle gęsty, aby kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę - około 130 stopni - nie dopuścić do karmelizacji). Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając, dodawać POWOLI gorący syrop z cukru. Ubijać tak długo, aż piana będzie zimna. Łyżkę kawy rozpuścić w łyżeczce wrzącej wody, ostudzić i dodać do utartego na puch masła. Do masy maślanej wmieszać delikatnie ubitą pianę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć lekko syropem i posmarować połową kremu maślano-kawowego. Nakryć drugim kawałkiem ciasta, nasączyć syropem i posmarować połową czekoladowego ganache. Położyć trzecią część biszkoptu, nasączyć ją resztką syropu i posmarować resztką kremu maślano-kawowego. Schłodzić w lodówce, by masa nieco stwardniała. Na koniec polać z wierzchu resztą czekoladowego ganache (jeśli masa zastygła, możną ją ogrzać w garnku nad parą).
Ciasto opera cake przepis
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz