sobota, 8 października 2016

Tort z musem malinowym i lustrzaną polewą

Torcik z okazji urodzin dla mojej Chrześnicy. Torty z lustrzaną polewą mają ostatnio swoje pięć minut. Dlatego jest i u nas, nie po raz  pierwszy zresztą.


Tort z musem malinowym


Ciasto
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus malinowy
  • 350 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Lustrzana polewa
  • 150 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 30 g glukozy
  • dowolny barwnik
Ciasto. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki i lekko wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35  min lub do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia.
Mus malinowy. Maliny przełożyć do rondelka i podgrzać z cukrem. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić, aby napęczniała. Przełożyć do ciepłego musu malinowego i mieszać energicznie aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem, dodawać przechłodzone maliny. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią część zostawić w formie, wyłożyć na nią mus malinowy, przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Lustrzana polewa. Śmietanę, glukozę i barwnik przełożyć do rondelka, podgrzać, dodać białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli będzie za chłodna odrobinę podgrzać i mieszać, aż się rozpuści. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, przełożyć do ciepłej masy czekoladowej i wymieszać. Odrobinę przechłodzić i polać ciasto. Dowolnie udekorować.
Tort malinowy

Lustrzana polewa przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz