Tort z musem malinowym |
Ciasto
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus malinowy
- 350 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 300ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Lustrzana polewa
- 150 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 30 g glukozy
- dowolny barwnik
Ciasto. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki i lekko wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 35 min lub do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia.
Mus malinowy. Maliny przełożyć do rondelka i podgrzać z cukrem. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić, aby napęczniała. Przełożyć do ciepłego musu malinowego i mieszać energicznie aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem, dodawać przechłodzone maliny. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią część zostawić w formie, wyłożyć na nią mus malinowy, przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Lustrzana polewa. Śmietanę, glukozę i barwnik przełożyć do rondelka, podgrzać, dodać białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli będzie za chłodna odrobinę podgrzać i mieszać, aż się rozpuści. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, przełożyć do ciepłej masy czekoladowej i wymieszać. Odrobinę przechłodzić i polać ciasto. Dowolnie udekorować.
Tort malinowy |
Lustrzana polewa przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz