poniedziałek, 31 października 2016

Marlenka

Miodowe ciasto wielowarstwowe, klasyk kuchni czeskiej i słowackiej. Ciasto miodowe, przełożone kremem budyniowym, dla mnie bomba. Najlepiej smakuje jeden, dwa dni po upieczeniu, nabiera wilgoci i nie jest twarde.

Porcji 30, 1 porcja ok 270kcal

Marlenka




Ciasto
  • 600 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • 2 jaja
Krem
  • 500 ml mleka
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła
  • 1 opakowanie masy krówkowej
Posypka
  • pokruszone ciasto
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g mlecznej czekolady
Ciasto. Sodę rozpuszczamy w occie. Do rondelka dajemy masło, miód, cukier puder, rozpuszczamy. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodajemy rozpuszczoną sodę, odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Stopniowo sypiemy mąkę, cały czas mieszając, kiedy będzie zbyt gęste przekładamy masę na pozostałą mąkę rozsypaną na stolnicy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 6 równych kawałków. Wałkujemy układamy na blaszkę, ciasto może zwisać drobinę na boki (po upieczeniu odkrawamy i dajemy do miseczki pokruszone na posypkę). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 5 min na złoty kolor. Zostawiamy do przestygnięcia. Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika będzie mięciutkie, ale bardzo szybko robi się twarde.
Krem. Z mleka cukru i budyniu gotujemy budyń, zostawiamy do przestygnięcia. Masło miksujemy, aż będzie gładkie, dodajemy masę kajmakową cały czas mieszając, oraz przestudzony budyń. Mieszamy, aż krem będzie gładki. Krem dzielimy na sześć porcji.
Miodowy placek kładziemy na blaszce, smarujemy jedną porcją kremu, przykrywamy kolejnym blatem i tak do końca. Wierzch ciasta również smarujemy ostatnią porcją kremu.
Posypka. Orzechy kroimy, okrawki upieczonego ciasta kruszymy, mieszamy razem i posypujemy wierzch ciasta wysmarowany kremem. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy ciasto.

Marlenka

Przekładaniec miodowy

Miodownik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz