czwartek, 20 października 2016

Dyniowe placuszki

Miały być bułeczki, a wyszły placuszki... :), chyba dynia była zbyt wodnista. Mimo wszystko  też dobre. I na drugie śniadanie super się nadają. Inspiracja Moje Wypieki.

30 porcji 1 porcja ok 75kcal

Placuszki dyniowe z rodzynkami


Składniki


  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła, zimnego
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków


  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i masłem. Pozostałe składniki przełożyć do drugiego naczynia i wymieszać, dodać mąkę z masłem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać ciasteczka łyżką na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarnik nagrzanym do 230*C ok 15 min.



    2 komentarze:

    1. uwielbiam dynię,
      zjadłabym spora porcję takich placuszków ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. :) na szczęście nie są bardzo kaloryczne, więc można sobie pozwolić

      OdpowiedzUsuń