niedziela, 16 października 2016

Sernik dyniowy

Delikatny lekki, puszysty serniczek. Poleca się na niedzielny podwieczorek. Inspiracja Kwestia Smaku. Sernik dyniowy już u nas gościł, ale ten jest jeszcze lepszy.

12 porcji, 1 porcja ok 555kcal

Sernik dyniowy





Spód
  • 300 g ciastek Oreo
  • 70 g masła
Masa serowa
  • 350 g piure z pieczonej dyni
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka  ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 jajka
Polewa
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Spód. Masło roztopić, ciastka pokruszyć. Masło przelać do pokruszonych ciastek, wymieszać dokładnie. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa. Upieczoną dynię rozgnieść widelcem, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać do połączenia składników. Przelać na spód ciasteczkowy i piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wyjąć wystudzić.
Polewa. Czekoladę rozpuścić w mleku, polać sernik. Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz