Nie wiem ile lat miałam, kiedy upiekłam ją po raz pierwszy, ani ile razy już ja piekłam. Zawsze smakuje dobrze i szybko się kończy.
Szarlotka przepis |
Ciasto kruche
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 2 kg jabłek
- cynamon
- 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są mocno soczyste, odcisnąć (sok można wypić :) ). Mąkę przesiać na deskę, dodać pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować, jedno rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posypać bułką tartą, ułożyć jabłka i posypać cynamonem. Jeśli ktoś woli słodszą wersję można posypać cukrem. Przyłożyć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 185*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz