niedziela, 9 października 2016

Szarlotka

Nie wiem ile lat miałam, kiedy upiekłam ją po raz pierwszy, ani ile razy już ja piekłam. Zawsze smakuje dobrze i szybko się kończy.

Szarlotka przepis



Ciasto kruche
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • 2 kg jabłek
  • cynamon
  • 2 łyżki bułki tartej

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są mocno soczyste, odcisnąć (sok można wypić :) ). Mąkę przesiać na deskę, dodać pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozwałkować, jedno rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posypać bułką tartą, ułożyć jabłka i posypać cynamonem.  Jeśli ktoś woli słodszą wersję można posypać cukrem. Przyłożyć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 185*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz