Szybkie proste ciasto z masą smaków i aromatów. Inspiracja Kwestia Smaku.
16 porcji, 1 porcja ok 300kcal
16 porcji, 1 porcja ok 300kcal
Ciasto
- 400 g jabłek
- 275g mąki
- 35 g płatków owsianych
- 60 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka płynnego miodu
- 200 ml oleju roślinnego
- skórka starta z 1 cytryny
- 250 g cukru trzcinowego + do posypania
- 4 jajka
Jabłka obrać pokroić w kostkę. Jaja ubić z cukrem, następnie wlać olej i miód. Dodać płatki owsiane, rodzynki i startą z skórkę z cytryny. Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon i sodę. Stopniowo przysypywać do jajek, cały czas mieszając. Na koniec dodać jabłka, przemieszać i przelać do foremki. Wierzch posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170*C ok 1h lub do suchego patyczka. ja piekłam ok 1,5h.
Ciasto z jabłkami i rodzynkami |
Cynamonowy jabłecznik z rodzynkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz