niedziela, 30 października 2016

Ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

Szybkie proste ciasto z masą smaków i aromatów. Inspiracja Kwestia Smaku.

16 porcji, 1 porcja ok 300kcal

Ciasto cynamonowe




Ciasto
  • 400 g jabłek
  • 275g mąki
  • 35 g płatków owsianych
  • 60 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 200 ml oleju roślinnego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 g cukru trzcinowego + do posypania
  • 4 jajka

Jabłka obrać pokroić w kostkę. Jaja ubić z cukrem, następnie wlać olej i miód. Dodać płatki owsiane, rodzynki i startą z skórkę z cytryny. Do miski przesiać mąkę, dodać cynamon i sodę. Stopniowo przysypywać do jajek, cały czas mieszając. Na koniec dodać jabłka, przemieszać i przelać do foremki. Wierzch posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170*C ok 1h lub do suchego patyczka. ja piekłam ok 1,5h.

Ciasto z jabłkami i rodzynkami

Cynamonowy jabłecznik z rodzynkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz