piątek, 21 października 2016

Sękaczek

Pyszny przekładaniec, jabłka proponuję użyć jakieś kwaśne, wówczas całość ze słodką polewą orzechową fajnie się uzupełnia.

Porcji 20, 1 porcja ok 385kcal


Sękaczek



Ciasto
  • 350g mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 120g cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do piecznie
Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
Polewa orzechowa
  • 180g posiekanych orzechów
  • 180g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 150g masła
Ciasto. Składniki na ciasto przełożyć na stolnicę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Upiec na takiej samej blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 15min. Odstawić do przestygnięcia.
Masa jabłkowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić pod przykryciem ok 10min. Następnie wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Połowę masy przełożyć na jeden blat, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część masy i przyłożyć trzeci blatem.
Polewa orzechowa. Wszystkie składniki włożyć do rondelka, podgrzać, dokładnie wymieszać. Całość rozprowadzić na ciasto. Odstawić do przestygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz