Pyszny przekładaniec, jabłka proponuję użyć jakieś kwaśne, wówczas całość ze słodką polewą orzechową fajnie się uzupełnia.
Porcji 20, 1 porcja ok 385kcal
Sękaczek |
Ciasto
- 350g mąki
- 1 kostka margaryny
- 120g cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do piecznie
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
Polewa orzechowa
- 180g posiekanych orzechów
- 180g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 150g masła
Ciasto. Składniki na ciasto przełożyć na stolnicę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Upiec na takiej samej blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 15min. Odstawić do przestygnięcia.
Masa jabłkowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić pod przykryciem ok 10min. Następnie wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Połowę masy przełożyć na jeden blat, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część masy i przyłożyć trzeci blatem.
Polewa orzechowa. Wszystkie składniki włożyć do rondelka, podgrzać, dokładnie wymieszać. Całość rozprowadzić na ciasto. Odstawić do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz