niedziela, 23 października 2016

Biszkopt z budyniem jabłkowym pod śmietankową pierzynką

Ciasto przygotowałam na imprezę wiejską :). Nie wiem jak smakowało, ale szybko się rozeszło, więc chyba było dobre.

Porcji 20, 1 porcja ok 290 kcal


Biszkopt z budyniem jabłkowym i śmietanową pierzynką



Ciasto
  • 6 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 12 łyżek ciepłej wody
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń jabłkowy
  • 1 kg jabłek
  • 750ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • 250g masła
Śmietanka
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3łyżki cukru pudru
  • czekolada do posypania
Ciasto. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie do
dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na koniec dodać ubite białka. Przemieszać lekko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C. Odstawić do przestygnięcia.
Budyń jabłkowy. Jabłka obrać pokroić w plasterki, przełożyć do rondla, dodać cukier, zalać wodą i gotować aż jabłka zmiękną. Biszkopt skropić syropem z jabłek, przełożyć ugotowane jabłka, wyrównać. Z pozostały syrop z jabłek przelać do rondla, dolać wody, aby był 1l płynu. Zagotować. Budynie rozpuścić w wodzie, dodać do gotującej się wody, zagotować. Do gorącego dodać masło, wymieszać, żeby się rozpuściło i połączyło z budyniem. Gorący krem przełożyć na jabłka.
Śmietanka. Śmietankę ubić z cukrem. Przełożyć na wychłodzoną frużelinę. Posypać startą czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz