sobota, 5 listopada 2016

Ciasteczka owsiane

Kiedy pierwszy raz je piekłam, zapomniałam dodać mąki, bardzo się rozlały na blaszce, ale były dobre w smaku i wszystkie zostały zjedzone, polecam jednak zrobić wg przepisu, można dodać jeszcze rodzynki, lub żurawinę, wtedy będą idealne.

Porcji 40, 1 porcja ok 96 kcal

Owsiane ciasteczka



Składniki





  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych


  • Masło utrzeć z cukrem, dodać jajo, wanilię i sól, cały czas mieszając. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać ciasto i zrobić kuliki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce w sporej odległości, Rozrosną się. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 12-15 min aż się zarumienią. Zostawić na blaszce lub kratce do przestudzenia.

    Ciasteczka owsiane

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz