Kiedy pierwszy raz je piekłam, zapomniałam dodać mąki, bardzo się rozlały na blaszce, ale były dobre w smaku i wszystkie zostały zjedzone, polecam jednak zrobić wg przepisu, można dodać jeszcze rodzynki, lub żurawinę, wtedy będą idealne.
Porcji 40, 1 porcja ok 96 kcal
|
Owsiane ciasteczka |
Składniki
200 g masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 1/2 szklanki płatków owsianych
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajo, wanilię i sól, cały czas mieszając. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać ciasto i zrobić kuliki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, układać na blaszce w sporej odległości, Rozrosną się. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 12-15 min aż się zarumienią. Zostawić na blaszce lub kratce do przestudzenia.
|
Ciasteczka owsiane |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz