piątek, 2 listopada 2018

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką

Bardzo smaczne, jak w każdych wypiekach z jabłkami, najlepiej stosować te kwaśne odmiany jak szara reneta czy papierówka. Wierzch można dodatkowo polać lukrem.

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 

Ciasto drożdżowe
  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 250g mleka
  • 50g drożdży
  • 100g masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli
Jabłka
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
  • 120g mąki
  • 90g masła
  • 50g cukru pudru
Kruszona. Mąkę i cukier przełożyć do miseczki, dodać pokrojone zimne masło, rozgniatać, aż zrobi się kruszonka. Odstawić do lodówki.

Jabłka. jabłka obrać, pokroić w kostkę. przełożyć do rondelka i dusić pod przykryciem z dodatkiem masła i cukru. Kiedy zmiękną dodać cynamon i rodzynki, dusić jeszcze chwilę bez przykrycia, aż sok z jabłek odparuje. Odstawić. 

Ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać dodać drożdże i cukier, wymieszać, odstawić na 5 min aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski wsypać mąkę dodać rozczyn sól i jaka, wyrabiać ciasto. Następnie dodać roztopione chłodne masło, wyrabiać ponownie, aż zaczną się tworzyć pęcherze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h. Ciasto wyłożyć na stolnice rozwałkować, wykroić 20 krążków, na środek ułożyć duszone jabłka, na wierzch posypać kruszonką, boki posmarować roztrzepanym jajkiem, Odstawić na 10 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25min, aż drożdżówki będą lekko zarumienione. 

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz