niedziela, 25 listopada 2018

Sernik bananowy

Kolejna propozycja na szybki pyszny sernik. Tym razem o smaku bananowym. Jeśli ktoś ma ochotę, na upieczony sernik można dodatkowo ułożyć banany, a następnie warstwę kremu.

Sernik bananowy

Spód
  • 250g herbatników w czekoladzie
  • 70g roztopionego masła
Sernik bananowy
  • 120g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 300g bananów
  • 700g twarogu
  • 100g śmietany 30%
  • ekstrakt waniliowy
Wierzch
  • 125g serka mascarpone
  • 250g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kawałki czekolady
Spód. Ciastka pokruszyć, przełożyć do miseczki, dodać roztopione masło. Wymieszać, następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Uklepać dno i boki, odstawić do lodówki. 

Sernik bananowy. Jaja ubić z cukrem, stopniowo dodawać zmielony ser i rozgniecione banany, dodać pozostałe składniki. Masę przelać na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C 1h. Następnie pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż całkowicie ostygnie ok (2h). Włożyć do lodówki.

Wierzch. Składniki oprócz czekolady przełożyć do miseczki. Zmiksować, aż powstanie gęsta krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch sernika tuż przed podaniem. Posypać wiórkami czekolady. 

Sernik bananowy 
Sernik bananowy 
Sernik bananowy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz