sobota, 24 listopada 2018

Ciasteczka cytrynowe

Aromatyczne ciasteczka o cytrynowym smaku. Po upieczeniu można ja przechowywać w metalowym pudełku przez kilka dni, o ile Wam się uda ;)

Ciasteczka cytrynowe

Składniki 

  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • świeżo otarta skórka z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • kilka łyżek drobnego cukru do wypieków do obtoczenia ciastek

W misie umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórka z 2 cytryn, aromat cytrynowy i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Wstawić na poł godziny do lodówki.

Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (z termoobiegiem) i piec przez 15 minut aż ciasteczka się lekko zarumienią od spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Ciasteczka cytrynowe 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz